Космическият кораб “Драгън, който излетя днес към МКС, е бил в

...
Космическият кораб “Драгън, който излетя днес към МКС, е бил в
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля Драгън към МКС и изпълни 50-тото си ракетно кацане!

Космическият кораб “Драгън ”, който излетя през днешния ден към МКС, е бил в космоса и преди – през февруари 2017-та и декември 2018-та. Ракетата-носител “Фолкън 9 ” също бе оборудвана с първа степен “втора приложимост ”, извела в космоса различен транспортен съд “Драгън ” през декември 2019-та. Степента още веднъж се върна на Земята след днешния полет – с което СпейсЕкс означи своето 50-то кацане на ракетна степен! 

Няколко думи за потребния товар, който пътува на борда на днешния “Драгън ”. Към МКС ще бъде инсталиран нов съставен елемент – научната установка “Бартоломео ”, основана от Европейската галактическа организация (ЕКА) и Еърбъс. Тя ще бъде прикачена от външната страна на европейския модул “Колумб ”. Установката ще обезпечи благоприятни условия на комерсиални клиенти да организират свои лични опити на станцията.

Продължава развъждането на тъканни култури върху чип – научно приложение, за което съм писал и преди на страниците на уеб страницата. В рамките на актуалната задача ще бъдат отглеждани тъкани от човешки вътрешности. Друг опит пък ще бъде фокусиран върху развъждането на кафези от човешко сърце. Подобни опити имат голямо значение за подготовката към бъдещи задачи до Марс, както и за развиването на диагностични способи, които биха могли да подобрят живота тук, на Земята.

Днешният полет бе пети за СпейсЕкс през 2020-та година. Сред останалите четири полета, три бяха отдадени по изстрелването на спътници от групировката “Старлинк ”, а един по изстрелването на новия пилотиран транспортен съд “Крю Драгън ”. Полетът на “Крю Драгън ” бе изцяло сполучлив и в границите на задачата бяха изпитани системите му за спешно избавяне. Успехът откри пътя към идната задача на кораба, която ще е пилотирана. НАСА и СпейсЕкс чакат астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли да излетят в космоса не по-рано от месец май тази година.

Но до тогава има още време, през което ще има и други полети на СпейсЕкс. След броени дни чакаме старта на “Фолкън 9 ” с следващата порция спътници “Старлинк ”, а в края на месеца ще излети комерсиалният спътник “SAOCOM-1B ”.

За повече информация по отношение на днешната задача: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР